- Gaudeamus -

Home Gaudeamus

gaudeamus

Festivalul Artei și Creației Studențești „Gaudeamus“ este unul dintre cele mai apreciate proiecte ale Casei de Cultură a Studenților din Iași și are loc în fiecare an, în sala de spectacole ce poartă același nume precum festivalul. Pe 26 octombrie 2019, acest proiect a obținut locul întâi la cea de-a șasea ediție a Galei Tineretului din România, pentru cel mai bun proiect studențesc derulat de Casele de Cultură a Studenților din România.

Festivalul Artei și Creației Studențești „Gaudeamus“ este un proiect implementat de Casa de Cultură a Studenților din Iași, organizat împreună cu asociațiile și ligile studențești din Iași. Prin acest proiect încercăm de șapte ani să scoatem în evidență potențialul pe care îl au tinerii în realizarea evenimentelor culturale.

Studenții formeză alianțe între 2-3 asociații sau ligi studențești și prezintă în cadrul competiției un program cultural artistic, care trebuie să se încadreze în maxim 120 minute de spectacol, unde vor obține un punctaj, în urma unei jurizări realizate de referenții culturali ai Casei de Cultură a Studenților din Iași, și a prezenței studenților și profesorilor la spectacole, stabilindu-se clasamentul final.

Participanții din cadrul spectacolelor sunt studenți, masteranzi, doctoranzi, rezidenți denumiți în continuare studenți. În timpul actului artistic sunt cel puțin 75 % studenți sau profesori. Regulamentul competiției este întocmit și stabilit de consiliul artistic al Casei de Cultură a Studenților Iași, după care discutat și aprobat de către reprezentanții studenților în cadrul ședințelor de lucru organizate în prima etapă a proiectului, până la înscrierea participanților în concurs.

După înscrierea în competiție, tinerii gândesc o regie și o tematică a unui spectacol stabilită de fiecare alianță în parte. Fiecare participant înscris în competiție au posibilitatea de a consulta oricare referent de specialitate din cadrul instituției pentru a crea un spectacol cât mai bun. Membrii din consiliul artistic, care au și rol de jurizare au și obligația de a-i îndruma pe studenți să realizeze cele mai bune momente artistice. Ba chiar mai mult decât atât aceștia îi invită să participe la cursurile pe care le țin zilnic la Casa de Cultură a Studenților. Prin acestă competiție, tinerii au șansa de a crea o relație strânsă cu profesorii pe care îi au la facultate, chiar pe aceeași scenă. Totodată, cadrele didactice sunt deschise în a le veni în ajutor tinerilor, evoluând și aceștia pe aceeași scenă cu studenții.

La finalul fiecărei reprezentații juriu oferă conform regulamentului festivalului, un punctaj demonstrațiilor artistice pe care le-au văzut pe scenă. Pe lângă aceste note date de juriu obiectiv de specialitate se ia în calcul și numărul de spectatori aflați în sală la eveniment. La finalul tuturor spectacolelor se realizează și Gala Laureațiilor Gaudeamus unde vor fi deliberate clasamentele din competiție.