- Despre noi -

Home Despre noi

CCS-1-1[1]

 

 

              Casa de Cultură a Studenților a luat naștere ca o necesitate a petrecerii timpului liber de către studenții din Centrul Universitar Iași, devenind în scurt timp un adevărat reper cultural și o rampă de lansare a tinerelor talente.

            Instituția a fost înființată în anul 1957, toate activitățile desfășurându-se în sediul din strada „23 August”, nr.26 (actualul Bulevard „Carol I”), până în anul 1962, moment marcat de inaugurarea sediului actual al instituției, construit la inițiativa și prin contribuția organizației regionale Iași a Uniunii Tineretului Muncitoresc.

De  la înființarea instituției și până în prezent, aici au luat naștere numeroase formații artistice, dintre care amintim: Ansamblul „Doina Carpaților”, Cenaclul „Mihai Eminescu”, Teatrul „Ludic”, Cenaclul de literatura „S.F. Quasar”, formațiile de muzică „Roșu și Negru”, „Meteor”, Flacăra „Folk 73”, „Moldavia Folk”, „Epsylon”, Cenaclul de muzică, poezie și umor „Moldavia”, „Divertis”, „Satyricon”, „Ethos”, „Brevis”, „Econthalia”, Cenaclul de pictură și grafică „Voroneț” etc.

La Casa de Cultură a Studenților Iași și-au început activitatea, participând ca învățăcei la cursurile organizate și îndrumate de specialiști, personalități ale culturii naționale, devenite repere ale românilor, precum:

  • poetul și omul de cultură Marin Sorescu, cel care a și condus cenaclul literar studențesc „Mihai Eminescu”;
  • scriitorii Mircea Radu Iacoban, Cezar Ivănescu, Mihai Urscahi, Ionid Romanescu, Adi Cusin, Emilian Marcu, Nichita Danilov;
  • actorul Adrian Păduraru, cel care a deprins tainele actoriei în incita Casei de Cultură a Studenților;
  • filosoful de talie internațională Ion Petru Culianu.

Tot în cadrul instituției noastre au pășit pentru prima dată pe scenă membrii grupului umoristic și de divertisment „Divertis”, Toni Grecu, Cristian Grețcu, Doru Atonesei, Silviu  Petcu, ca parte a cenaclului „Moldavia”, inițiat și coordonat, din 1974, de poetul Emilian Marcu. Aceștia au participat la festivalurile de umor studențesc din țară, la concursurile Gaudeamus, precum și la numeroase spectacole susținute în Iași și în țară.

Anual, în cadrul instituției noastre sunt organizate activități menite să încurajeze creația sub toate formele ei, tinerii având posibilitatea să participe la festivaluri de dans, de muzică usoară, de film, de creație, de folclor sau de teatru. Studenții Centrului Universitar Iași pot participa și la o serie de cursuri de pictură, de fotografie, de grafică, de dansuri sportive, de dansuri de societate sau de chitară clasică, toate acestea desfășurându-se sub îndrumarea unei echipe de specialiști. De asemenea, Casa de Cultură a Studenților Iași organizează periodic traininguri de formare pentru tinerii și studenții care doresc să își dezvolte aptitudinile manageriale și antreprenoriale, de comunicare sau de leadership.

În prezent, instituția găzduiește anual o gamă vastă de festivaluri cu tradiție, cele mai reprezentative fiind: Festivalul Studențesc „FestudIS”, Festivalul Internațional de Creație Vestimentară „ArtEAST”, Festivalul de Teatru Contemporan „UniTeatru”, Festivalul „Folk’n’Iași”, Festivalul „Iași Guitar Festival”,
Festivalul Internațional de Teatru „Zilele Teatrului Ludic”, Festivalul Interetnic „Confluențe”, Festivalul „Rock’n’Iași”, Festivalul „Umor’n’Iași”, Festivalul „G Fest”.